luni, 12 mai 2025

Cum urmăresc avioanele în timp real.


Ca pasager frecvent sau ocazional, există un sentiment de fascinație atunci când uiți pe cer și vezi dâra albă lăsată de un avion. Unde merge? Ce companie îl operează? De unde vine? Până de curând, întrebările acestea au rămas fără răspuns. Asta până când am descoperit FlightRadar24, o aplicație care mi-a schimbat perspectiva completă asupra călătoriilor cu avionul.
 
Ce este FlightRadar24
FlightRadar24 este o aplicație care îți permite să vezi în timp real toate zborurile comerciale din lume. Gândește-te că este ca o „hartă vie” a cerului, unde poți urmări fiecare avion, unde merge, ce altitudine are, câți km mai sunt până la destinație și cât de repede zboară. Pentru mine, ca pasager, e o sursă de informații, dar și de liniște. Dacă zborul meu are întârziere sau vreau să știu dacă au decolat rudele mele, intru direct în aplicație și am toate datele într-un singur loc.

Cum găsești zborul respectiv
Poți căuta un zbor în mai multe moduri:
  • Cel mai simplu este să introduci numărul zborului descris pe bilet.
  • Dacă ești mai curios, poți căuta și după indicativul de apel (cel folosit de turnul de control) sau după seria avionului.
Când unul dintre frați a fost cu prietena recent în vacanță în Portugalia, am vrut să văd când ajung la destinație. Am introdus zborul pe FlightRadar24 și în câteva secunde, am văzut avionul lor pe hartă, zburând peste Italia.

Ce aflu despre un zbor
După ce aleg zborul, pot vedea:
  • Traiectoria completă, inclusiv distanța rămasă.
  • Viteza, altitudinea, tipul aeronavei și chiar o fotografie cu avionul.
  • Ora reală de decolare și ora estimată de aterizare.
Și daca sunt la aeroport, pot verifica în timp real ca să știu când este necesar să ies în întâmpinare.
 
Zboruri care nu apar
Am observat că unele avioane nu apar deloc. Ei bine, aplicația nu afișează cele militare sau guvernamentale speciale (cum ar fi Air Force One). Este o măsură de siguranță.
 
Ce semnificație au culorile și simbolurile
Un alt lucru interesant sunt culorile și semnele:
  • Culoarea urmei lăsate de avion se schimbă în funcție de altitudine – o informație simplă dar fascinantă.
  • Dacă un avion e albastru, e urmărit prin satelit; cele galbene sunt urmărite de stații terestre.
  • Punctele albastre de pe hartă sunt aeroporturi active, iar dacă dai click pe ele, vezi plecări, sosiri și vremea locală.
Ce avioane zboară deasupra ta chiar acum
Unul dintre cele mai tari momente ar putea fi când activezi opțiunea AR (Augmented Reality): ții telefonul spre cer și aplicația îți arată ce avioane sunt deasupra ta, la ce altitudine și încotro zboară. Magie!
 
Zboruri din trecut și funcții avansate
Chiar și după ce un zbor s-a încheiat, poți să revezi ruta completă. Gratuit ai acces la ultimele 7 zile, iar pentru mai mult, aplicația oferă un abonament premium.

În plus, pot schimba modul de vizualizare a hărții, să alegi între tema standard sau satelit, să activezi informații despre meteo (inclusiv date METAR pentru pasionați) și să vezi chiar zonele afectate de erupții vulcanice.
 
De ce recomand FlightRadar24
Pentru că aduce un plus de transparență și control. Știu ce se întâmplă cu zborul meu sau al celor dragi. În loc să aștept cu nerăbdare un mesaj de la cineva din avion, urmăresc totul live.

Este util, ușor de folosit și – de ce nu? – și nițel captivant. Dacă ești pasionat/ă de călătorii, cu siguranță vei petrece mai mult timp pe hartă decât ți-ai imaginat.

Încearcă și tu FlightRadar24 și descoperă cerul cu alți ochi!
Link direct: https://www.flightradar24.com

marți, 29 aprilie 2025

Călătorii pot vedea în timp real unde se află trenul pe care îl așteaptă!


Așteptarea în gară fără să știi dacă trenul mai vine sau cât va întârzia a devenit o amintire. Începând de joi, 14 noiembrie 2024, călătorii din România au la dispoziție un nou instrument digital care le arată în timp real poziția trenurilor aflate în circulație.

Platforma bilete.infofer.ro, gestionată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), permite de acum consultarea unei hărți interactive, unde pot fi urmărite toate trenurile de călătorii de serviciu public, inclusiv eventualele întârzieri față de orarul stabilit.

Această funcționalitate este posibilă colaborării ARF cu Informatica Feroviară SA și marchează un pas important spre digitalizarea și transparentizarea transportului feroviar din România.
 
Ce pot vedea utilizatorii
  • Poziția actuală a trenurilor pe hartă
  • Dacă trenul circulă conform graficului sau sunt întârzieri
  • Acces rapid la aceste informații despre orice dispozitiv conectat la internet 
Cum funcționează
În prezent, trenurile Transferoviar Călători sunt monitorizate cu ajutorul datelor GPS, ceea ce oferă o localizare exactă. Pentru ceilalți operatori (CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic și Softrans), localizarea este aproximativă, fiind bazată pe sistemele interne de îndrumare a trenurilor.
 
Ce urmează
Pe măsură ce operatorii vor permite accesul la date GPS, platforma va oferi informații despre ce în ce mai precise. Astfel, călătorii vor putea lua decizii mai bune și mai rapide privind deplasările lor, reducând incertitudinea legată de întârzieri sau trenuri dispărute din orar.

Harta trenurilor in timp real este disponibila aici:
👉 https://bilete.infofer.ro/ro-RO/Trains

vineri, 21 martie 2025

Google Actualizează Find My Device cu Noua Secțiune „People” pentru Partajarea Locației.


Google a lansat o actualizare semnificativă pentru aplicația Find My Device, care introduce o funcționalitate nouă: secțiunea „People”. Aceasta permite utilizatorilor să partajeze locația cu contacte de încredere, facilitând conectarea și monitorizarea locației.

Secțiunea People – O nouă modalitate de a partaja locația
Noua secțiune „People” este poziționată lângă secțiunea „Devices” în partea de jos a interfeȟei aplicației. Aceasta permite utilizatorilor să partajeze rapid locația cu o persoană de încredere.

Cum funcționează
1. Selectarea persoanei: Utilizatorii pot alege o persoană din lista lor de contacte sau o pot căuta manual.

2. Setarea duratei de partajare: Utilizatorii au mai multe opțiuni pentru partajarea locației:
  • O oră
  • Doar astăzi
  • Până când dezactivezi această opțiune
  • O durată personalizată
3. Vizualizarea informațiilor: Persoanele cu care este partajată locația pot vedea:
  • Iconița de profil a utilizatorului
  • Numele utilizatorului
  • Locația acestuia pe hartă
  • Starea bateriei dispozitivului
Un container special de partajare din aplicație va ajuta utilizatorii să gestioneze ușor acest proces, iar informațiile partajate vor fi clar prezentate într-un mic card de previzualizare.

Actualizări pentru secțiunea Devices
Pe lângă introducerea secțiunii „People”, Google a modificat ușor secțiunea „Devices”. Aceasta va afisa informațiile dispozitivelor într-o vizualizare cu ecran împărțit, permițând utilizatorilor să vadă simultan dispozitivele lor pe hartă și lista de inventar.

Integrare cu Google Maps și disponibilitate
Secțiunea „People” este alimentată de Google Maps, ceea ce explică asemănările cu funcțiile deja existente acolo. Momentan, aceasta apare cu eticheta „beta”, ceea ce indică faptul că Google va continua să o optimizeze pe baza feedbackului utilizatorilor.

Această actualizare marchează un pas important pentru Find My Device, transformându-l dintr-o simplă aplicație de localizare a dispozitivelor pierdute într-un instrument mai versatil de partajare a locației în timp real.

vineri, 7 februarie 2025

Patriarhia Română a lansat aplicația „Calendarul Ortodox” pentru dispozitive mobile.

Patriarhia Română a anunțat lansarea oficială a aplicației „Calendarul Ortodox”, destinată dispozitivelor mobile cu sisteme de operare Android și iOS.

Aceasta oferă credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române o sursă autentică și accesibilă de informații despre sărbătorile religioase, viețile sfinților și rânduielile liturgice zilnice.

Funcționalități principale
Aplicația include texte ce redau viețile sfinților, preluate din surse autorizate, și urmează să integreze, în viitor, conținutul Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv icoane specifice.

Din punct de vedere vizual, aplicația adoptă o grafică inspirată din identitatea Centenarului Patriarhiei Române. Logo-ul acesteia are drept simbol central Crucea Patriarhală, înconjurată de 12 ace mari, reprezentând lunile anului, și 52 de ace de dimensiuni variate, simbolizând săptămânile anului liturgic. Acest design reflectă timpul sfințit de credincioși, cu Crucea Mântuitorului Iisus Hristos în centrul vieții lor.

Dezvoltări viitoare
Versiunile viitoare ale aplicației vor aduce noi funcționalități, precum:
  • Modul de căutare avansat;
  • Notificări pentru sărbătorile marcate cu cruce roșie și alte date importante;
  • Alerte personalizate pentru onomastici ale persoanelor din lista de contacte;
  • Viețile sfinților în format video și audio;
  • Widget pentru acces rapid la informații liturgice;
  • Liste de rugăciuni;
  • Transmisiuni live ale slujbelor de la Catedrala Patriarhală.
Toate informațiile sunt aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, garantând autenticitatea conținutului oferit.

Disponibilitate
Aplicația „Calendarul Ortodox” poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și Apple App Store.

Mai multe detalii pot fi consultate pe calendar.patriarhia.ro.

Postări populare

pieseautoscan.ro

Etichete

2025 (1) 365 (1) 3D (2) abonamente (4) acces (2) access (2) Acer (1) actiune (1) adnotations (1) adrese (2) adrese web (1) advanced threat defence (1) aerian (1) aeroport (1) AI (1) album (1) alfanumerice (1) algoritmi (1) alimentatie (2) AMD (1) AmParcat.ro (1) ANCOM (2) Android (18) angajat (2) angajator (2) anti-malware (1) anti-ransomware (1) anti-tracker (1) antifurt (1) antivirus (1) antrenament (2) anul (1) apel (1) apliactie (1) aplicatia (26) aplicatie (33) Apple Pay (1) AR (3) arcade (2) arhivare (1) artificiala (3) asigurare (3) asistent (1) assistant (1) ASUS (2) audio (1) auto (11) auto-exchange (2) autobuz (1) automata (1) aventura (1) avion (1) BAAR (1) banca (2) banca comerciala romana (1) bancar (4) bancomat (1) bani (2) basic (1) batai (1) bauturi (1) bilete (2) biomap (1) Bitdefender (1) blockposters.com (1) blocuri (1) bluetooth (1) boarding (1) bratara smart (2) breakout (1) BT pay (5) Bucuresti (5) bugete (1) business (2) cabana (1) cadastru (1) cadou (1) cadouri (1) cafenea (1) calatori (1) calcul (3) calendar (2) camera (1) canale (1) caractere (1) caracteristici (2) card (5) cartela prepay (1) casa de pensii (1) cash (1) cashback (1) casino (1) certificat (1) chat (4) check-in (1) chip (1) chipchamp (1) client (2) CNPP (2) coafor (1) comanda vocala (1) comerciant (1) comunicare (1) concurs (2) conducere (3) constatare amiabila (1) constructie (1) cont (3) contact (1) contactless (4) control parental (1) conversatii (1) corectare (1) Covasna (1) creare (1) culoare (1) cumparaturi (2) curs (2) cursa (1) curse de masini (1) DAHNA (2) dating (1) dauna (2) de testat (3) decathlon (1) Defender (1) defensiva (1) Dell (1) desktop (1) despagubire (1) diacritice (1) dieta (2) digi cartracs (1) digital (6) digitala (1) disc (1) dispozitiv (2) dobanda (1) documente (1) donatie (1) dosare (1) drive with headspace (1) durata (1) ecosistem (2) editor (1) educatie (1) eficienta (1) electronic (1) enterprise (1) enterprise for education (1) eurosport (1) excel (1) expediere (1) expertize (1) extrase (1) faceapp (1) facebook (6) facturare (1) familie (1) farmacie (1) fata (1) fel (1) fidelizare (1) financiar (2) financiare (1) find my device (1) firewall (1) firme (1) fisiere (2) Fitbit Pay (1) fizice (1) flightradar24 (1) flota (1) fluxuri (1) formular (1) foto (3) fotocarti (1) freelancer (1) functii (1) furt (1) games (1) gaming (2) garantie (1) Garmin Pay (1) Gboard (1) geolocatie (4) george (1) ghid (2) ghiseu (1) gmail (3) google (8) google duo (1) google maps (4) Google Pay (2) Google Wallet (1) GPS (2) gramatica (1) gratis (2) gratuit (21) grupuri (1) gsuite (2) hangout (2) harta (5) harti (1) HoReCa (1) HP (1) HR (1) hrana (2) Huawei Mate 10 Pro (1) Huawei P20 (1) ideal (1) identitate (1) imbracaminte (1) imobiliare (1) importator (1) incaltaminte (1) informare (2) infoSTB (1) ING (2) inima (1) inscriere (2) Inspectia muncii (1) Instagram (1) instrument (2) intalnire (2) Intel (1) inteligenta (3) invatare (1) iOS (11) iPhone (1) ISP (1) istoric (1) ITM (1) Jingle (1) job (1) joc (4) jocuri (4) jocuri de rol (1) jocuri olimpice (1) judiciare (1) juridic (1) laptop (1) laptopuri (1) Lenovo (1) life360 (1) limbi straine (1) linkedin (1) Linux (1) live (6) live view (3) localizare (5) locatie (1) locuri de parcare (1) lupte (1) Mac (1) macOS (1) magazin (2) magazine (1) mail (1) malware (2) manual (1) maps (1) marketing (1) masura (1) materiale (1) medic (1) mediteraneana (2) mediu (2) meet (5) meet now (1) mesaj (1) messenger (4) metal (2) meteo (2) microsoft (4) mijloace de transport (1) mobil (3) moneyback (1) monitorizare (1) motor (1) multi-banking (2) multi-currency (2) muzica (1) netflix (2) newsletter (1) NFC (2) noi (4) notificari (1) nou (8) numar (1) numerotatie (1) office (1) onedrive (1) online (18) operator (1) optimizare (1) Orange (5) ortodox (2) outlook (2) overdraft (1) parc (1) parcare (1) Parking (2) partajare (1) parteneri (3) patriarhia (1) PC (2) PDF (1) pe desktop (2) pensie (2) pensii (1) people (1) perimetru (1) personalizare (1) personalizat (1) PET (1) Pinterest (1) plan (1) plan cadastral (1) planificare (1) plata (1) platforma (7) plati (3) play store (1) portabilitate (1) portal (2) portret (1) postere (1) powerpoint (1) preinstalate (1) premium (2) print (1) pro (1) producator (1) produs (1) profesor (1) program (1) promovare (1) protectie (1) public (1) publice (1) publisher (1) puzzle (1) Qualcomm (1) raspundere profesionala IT (1) RCA (2) realitate augmentata (2) receptii (1) reciclare (3) recompense (1) reduceri (2) reguli (1) retea (2) returnare (1) ReTuRO (1) Reverse PET (1) revolut (6) revolut bank (1) rewards (1) ROeID (1) role playing (1) romana (1) Romania (6) rooms (2) ruta (1) rutier (1) salarii (1) Salvamont (1) Samsung (1) Samsung Galaxy S21 (1) sanatate (6) schi (1) scurtare (1) search (2) securitate (1) securizare (1) selfie (1) servicii (3) serviciu (3) sex (1) SGR (2) shooter (1) shopping (1) simulare (1) simultan (1) sincronizare (2) sistem (4) skype (2) slack (1) smartphone (8) smartwatch (2) smishing (1) SMS (3) Social (2) Social alert (1) social media (2) socializare (2) societate (1) sofer (2) soft (47) solicitare (1) solutie (1) SOS (1) spaces (1) specialist (1) split bill (2) sport (2) sportive (1) sports (1) stadia (1) standard (2) STB (1) stergere (1) strategie (1) streaming (1) suprafata (1) supravietuire (1) Surface (1) tablete (3) talie (1) talon (1) talon pensie (1) tastatura (1) tehnice (1) telefoane (3) telefon (4) Telegram (1) text (1) ticketing (1) Tik Tok (1) tiktok (1) tinder (1) Total Security 2020 (1) tracking (1) traducere (2) trafic (1) Trafic alert (1) transcript (1) transfer (2) transilvania (4) translate (2) transmisiune (1) transport (2) tranzactii (1) traseu (2) tren (4) Tumblr (1) turism (1) twitter (3) unic (1) unica (1) Unicredit (2) univerbal (1) util (3) utile (1) utilitar (1) utilizatori (2) vapor (1) varsta (1) vault (2) vechi (1) vehicul (2) venituri (1) Viber (1) video (7) virtual (2) virtual kybd (1) virus (3) Vodafone (2) VPN (1) waze (3) web (4) webcam (1) whatsapp (4) whiteboard (1) Windows (6) Windows 10 (1) Windows 11 (2) word (1) youtube (3) yoxo (1) zbor (2) zitec (1) zoom (1)