Acum, oricine se poate juca pe consola, calculator, laptop sau telefon, existand o varietate pentru fiecare categorie de varsta si gen, de la aventura si pana la explorare, puzzle sau jocuri de rol ori strategie.
Este bine sa tii cont de urmatoarele pentru a descoperi cel mai bun joc video:
Genuri: O prima si importanta diferentiere intre titluri se face prin prisma categoriei de care apartin, existand o larga varietate de produse care iau in calcul ce preferi sa faci in lumea virtuala, cele mai populare genuri fiind de actiune si aventura, lupte, arcade sau platforma, shootere, puzzle-uri, curse de masini, RPG-uri (jocuri de rol), simulare, sportive, de strategie sau supravietuire.
Pentru un titlu de actiune si aventura vei dezvolta gandirea logica si creativitatea, recunoasterea lucrurilor care se repeta si vei rezolva probleme.
In cazul unui joc de lupte accentul se pune pe “spargerea” de butoane, adica raspunsul rapid si coordonarea mana-ochi, cu decizii luate rapid.
Cele de tip platforma sau arcade necesita controlul timpului, recunoasterea spatiala rapida si coordonarea fizica.
Shooter-ele sunt printre cele mai populare jocuri video, la preturi bune, la ora actuala, fiind categorisite prin actionarea sub presiune, gandire rapida si decizii luate sub stres.
Puzzle-urile implica gandirea logica, organizarea si recunoasterea tiparelor.
Jocurile cu curse de masini sunt rapide, necesitand reactii fulgeratoare, recunoasterea drumurilor si a detaliilor, deciziile rapide si coordonarea.
RPG-uri (jocurile de rol) vor avea complexitate, avand in vedere ca va trebui sa iti organizezi atat calitatile si atributiile personajului, cat si aspectul sau ceea ce duce acesta cu el, astfel de jocuri video, la un pret bun, necesitand mult timp si comunicare, precum si rezolvarea continua a unor obiective.
Cele de simulare sunt creative si organizatorice, reproducand diferite situatii din viata reala.
Titlurile cu tema sportiva dezvolta toate aspectele specifice unui sport (fotbal, baschet, wrestling, etc.).
Pentru cele de strategie e necesara gandirea critica si logica, precum si posibilitatea de rezolvare a conflictelor si actionarea rapida.
Jocul survival face parte din categoria celor horror, de fapt, devenind un gen in sine avand in vedere ca s-a dezvoltat foarte mult, bazandu-se pe reactiile fizice si emotionale ale gamerului.
Platforme: Poate fi vorba de jocuri care se gasesc pentru toate suporturile posibile sau care sunt compatibile doar cu anumite platforme pe care le detii (sau nu). Vom face o distinctie intre jocuri video pentru PC si cele pe console sau cele pentru mobil.
Dupa ce alegi genul preferat, vei vedea care sunt platformele la care ai acces si pe care ai vrea sa joci, cautand titluri compatibile cu acestea. Te atentionam ca nu prea poti juca cross-platform, adica alaturi sau impotriva jucatorilor care folosesc acelasi titlu pe o alta platforma decat cea pe care o ai tu.
Numar de jucatori: Ai de ales intre jocuri video, ieftine si bune, singleplayer, co-op sau multiplayer.
In cele singleplayer te joci singur, avand la dispozitie o intreaga harta pe care o poti explora cum vrei, fara sa fii grabit.
Cele co-op sau co-operative ingaduie gruparea mai multor jucatori reali in perechi, in trei sau patru pe o harta pentru a realiza diferite obiective.
In variantele multiplayer se vor aduna mai multi jucatori pe acelasi server sau aceeasi harta, pentru a indeplini misiuni impreuna.
Format: Poate fi vorba despre variante disponibile spre joc offline sau online, precum si de titluri in format fizic sau digital.
Cele offline pot fi jucate si fara conexiune la Internet (fiind din ce in ce mai putine titluri noi de acest fel), dar vor avea doar singleplayer.
Cele online vor necesita crearea unui cont sau macar conexiunea la internet, dar unele din ele permit sa joci cu alte persoane.
Optiunile in format fizic pot polua mai mult deoarece folosesc plastic, dar iti garanteaza achizitia si arata frumos in colectie, neuitandu-ti accesul la joc in acest mod.
Cele digitale reprezinta cumpararea unui cod pe care il introduci pe platforma dorita sau achizitionarea sa direct din magazinul platformei respective, dupa care il instalezi si il joci. Ai in vedere ca poti pierde accesul la el daca uiti parola.
Branduri: Nu in ultimul rand, mentionam caracteristica producatorului sau a publisherului care pune pe piata produsul, care poate avea importanta. Printre numele celebre vei gasi jocuri video Telltale Games, Bohemia Interactive, Ubisoft, Rockstar Games, Activision, Blizzard, Electronic Arts sau Valve.
Dupa ghidul de cumparare mai sus-mentionat, acum poti sa cumperi un titlu din categoria preferata de care te vei bucura cu adevarat, dand un clic pe poza de mai jos.